keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Kaiken katinkullan kimallus


Globaali pankki-, luotto- ja sijoituskriisi ei ole kaatamassa pelkästään kansainvälisiä finanssilaitoksia ja keinottelijoita, vaan se murentaa myös piensäästäjän, -sijoittajan ja asunnonhankkijan vähäisen varallisuuden. Wincapitan pyramidipeleihin sijoittaneet, velkarahalla keinotelleet, virtuaalipokeriin sortuneet ja pikavippiyhtiöiden luottoja käyttäneet ovat saaneet kokea karsaasti ahneuden pimeämmän puolen.

Tähän saumaan yrittää nyt iskeä Tavex Oy, joka kehottaa sijoittamaan kultaan. Tavex jakaa lehtistään koteihin, missä kerrotaan, että ”sijoittamalla kultaan voi suojata perheen varallisuutta”. Lehdessä puhutaan laveasti kaaoksesta, järjestyksestä ja taloudesta, laajemmasta lamasta, miten riskejä hajautetaan ja miten kannattaa sijoittaa kultaan, jotta olisi varallisuutta eläkeläisenä.

Sitten yhtiö kehuu, miten kulta sopii sijoituskohteena sekä pien- että suursijoittajalle ja että heiltä kultaa voi ostaa kätevästi. Vakuudeksi esitetään viimeisen vuoden kullan hintakehityskäyrää, jossa kullan hinta on noussut yli 20 %.

Vedätyksen malli on tuttu asunnonvälittäjiltä, pörssimeklareilta ja sijoitusneuvojilta. Näiden mielestä aina on aika ostaa ja varallisuuden/sijoituksen arvo ei menetä arvoaan ainakaan pitkällä aikavälillä. Ylihinnoittelusta ja palkkioiden suuruudesta vaietaan tai sijoittajan tappioriskiä vähätellään. Näin houkutellaan antamaan käteiset ja pankkivarat ”sijoitusyhtiölle” pelivälineiksi.

Olennaisin seikka, mistä Tavex vaikenee on se, että kulta sijoituskohteena ei juurikaan poikkea muista sijoituskohtaista. Se, millä Tavex tässä tilanteessa pyrkii hämäämään on, että kullan hinta vaihtelee kontrasyklisesti, vastakkaisesti talouden suhdanteiden ja muiden sijoitusmuotojen kanssa.

Kun taantuma uhkaa, osakkeiden hinnat ovat romahtaneet ja pankkitalletukset ovat olleet uhattuna, niin kulta luonnollisesti kallistuu. Talouden nousukiidossa kullan hinta taas laskee muihin sijoitusmuotojen hintoihin ja tuottoihin verrattuna. Kullan hintavaihtelussa on yhtä suuret riskit kuin missä muussakin sijoituskohteessa. Tämä on helppo huomata, kun katselee kullan hinnan pitkäaikaista kehitystä, toisin kuin Tavex esittää vain viimeisen vuoden positiivisen hintakehityksen.

Tällä hetkellä kulta on luonnollisesti huippuhinnoissa maailmantalouden epävarmuuden takia. Heti, kun maailmantalous alkaa kohentua, kullan hinta syöksyy laskuun.

ÄLKÄÄ SIIS OSTAKO HUIPPUHINTAISTA KULTAA !

Samoin kuin missä tahansa varallisuudessa, jos kultaa joutuu myymään pakkotilanteesta, niin siitä saa huonon hinnan niin kuin pörssiosakkeista, sijoitus-, eläkerahastoista (pankkitalletus ilman talletussuojaa) yms. Se ei siis ole yhtään parempi sijoituskohde eläkepäivien turvaksi kuin mikään muukaan kohde.

Nyt muka kullan puute ja preemioiden nousu on vaikuttanut Tavexin toimintaan. Eli se kullan korkean markkinahinnan lisäksi rahastaa ylikorkeilla myyntihinnoilla ja nostetuilla ”preemioilla”.

Tavex käyttää häikäilemättömästi nykyistä epävarmuutta kaupatakseen huippuhintaista kultaa muka turvallisena ja kannattavana sijoituskohteena, jota se ei ole. Käteinen raha on likviidein ja turvallisin varallisuuden muoto tilanteessa, jossa muut varallisuusarvot heittelevät rajusti.

Lisäksi Tavex käy myyntikampanjaansa lamapelottelulla ja työttömyydellä. Voi kuitenkin epäillä sitä, mitenkä käy huippuhintaisen kultasi myynti, jos olet taloudellisissa vaikeuksissa ja rahaa ei ole.

Kullan omistamista voi verrata hyvin kahden asunnon loukkuun siinä tilanteessa, kun on sijoittanut huippuhintaiseen kultaan vaikkapa velkarahalla, ja hinta romahtaa seuraavassa talouden noususyklissä puoleen nykyisestä. Inflaatio pystyy tuskin koskaan syömään säästöjäsi tai käteisvarallisuuttasi sillä tavoin kuin riskisijoitus kultaan.

Ei kommentteja: